torstai 29. lokakuuta 2015

"Sitten kun voitan lotossa, lähden Karibian -risteilylle..."

Ahaa. Siis siinä vaiheessa, kun saat kerättyä reilun 500€ matkarahaa plus lentoihin jonkin verran lisää. Karibian -risteilyille pääsee loppujen lopuksi varsin kohtuulliseen hintaan - tai jopa edullisesti, kun ottaa huomioon, mitä kaikkea risteilyn hinta sisältää. Hintaan kun sisältyy ruoka (ja sitä on paljon), useimmat alkoholittomat juomat sekä viihde laivalla. Itse olen laivalla nähnyt muun muassa musikaaleja, vesiakrobatiaa, stand-up -huumoria ja taitoluisteluesityksiä. Erittäin monipuolista tarjontaa siis.

Kollaasi alusten ajanviettomahdollisuuksista törmäilyautoista
robottibaarimikkoihin ja surffisimulaattoreista Keskuspuistoon.

Tottahan on, että risteilyihin - kuten kaikkiin matkoihin - saa uppoamaan suunnattomia rahasummia, mutta edullisestikin pääsee. Tutkin maanantaina 26.10. Seascannerin sivuilta risteilyjen hintoja helmi-maaliskuussa 2016 ja tuohon aikaan halvimmat Karibian -risteilyt maksavat alle 500€. Toki tuolloin majoitutaan sisähytissä ilman ikkunaa, mutta nekin ovat tilavia ja mukavuudeltaan perushotellihuoneen tasoa. Meillä on ollut risteilyillämme kerran ulkohytti - siis ikkuna merelle, kahdesti sisähytti, kerran hytti, jonka ikkuna oli laivan "kävelykadulle" ja kerran parvekehytti. Sviiteissä ei opettajien palkoilla majoituta, siihen ehkä odottaisin sitä lottovoittoa.


Itselläni on kokemusta vain ja ainoastaan Royal Caribbeanin risteilyistä johtuen siitä syystä, että suurin osa Royal Caribbeanin risteilijöistä on rakennettu Turussa, nykyisellä Meyer Turku -telakalla. Isäni oli vuosikymmenet telakalla töissä ja on ollut hauska lisä risteilyihin, kun ajattelee, että isäni on tämänkin laivan tehnyt. No, ehkei kuitenkaan aivan yksin. Palattuamme maailman suurimmalta - ja upeimmalta - risteilyalukselta, Allure of the Seasilta, isäni soitti ja kysyi, että "piditkö vai rakennanko uuden?" Mahtava isä ja mahtava laiva.

Kerran elämässä -näky,
risteilylaivat lipuvat pitkin Canal Grandea Venetsiassa.

Jos harkitset siis risteilyä - joko ennen tai jälkeen lottovoiton -, mutta sinulla ei ole tiettyä suosikkivarustamoa, kannattaa tutustua CruiseLine.comin sivustolla olevaan taulukkoon. Mikäli hurahdat risteilyihin yhtä tiukasti kuin minä ja olet tyytyväinen risteilyysi, kannattaa jo ensimmäisen risteilyn jälkeen liittyä kanta-asiakkaaksi ja jatkaa risteilemistä saman varustamon laivoilla. Kanta-asiakkaat saavat etuja jo varausvaiheessa ja laivalla etuina voi olla esimerkiksi kaksi lasia viiniä yhden hinnalla tai ostaessasi kaksi valokuvaa, saat toisen puoleen hintaan. Useimmat edut tulevat ainakin Royal Caribbeanilla jo ensimmäisen risteilyn jälkeen.

Risteilyä varatessa kannattaa myös tutustua reittiin. Jos kohteiden välimatka on pitkä, väliin tulee meripäiviä. On lähinnä makuasia, haluaako risteilylleen enemmän kohteita vai enemmän aikaa laivalla. Sääkin kannattaa ottaa huomioon, viime vuoden lokakuussa meripäivät olivatkin tuulisia, eikä kannelle ollut asiaa eli suunnitelma kannella lukemisesta vaihtui aika nopeasti.

Millainen on tyypillinen päivä risteilylaivalla?

Minulta on turha odottaa kuvausta vaikkapa lapsiperheen päivästä. Kirjoitan ainoastaan siitä mistä tiedän eli tältä näyttää aikuisen (ja laiskan) pariskunnan päivä risteilyllä, kun laiva on satamassa. Esimerkkipäivässä on varattuna retki laivayhtiön kautta iltapäiväksi.

Herätys ja aamiainen on suunnilleen yhdeksältä. Päätämme mennä aamupalalle noutopöytään, huonepalvelustakin aamiaisen olisi voinut tilata edellisenä iltana, mutta menemme mieluummin ravintolaan. Kolmantena vaihtoehtona olisi mennä a la carte -aamiaiselle.

Aamiaisen jälkeen menemme kannelle aurinkotuoleille lukemaan. Harkitsen hetken vesijumppaa, mutta en jaksa täydellä vatsalla. Jossain vaiheessa aamupäivää herra L hakee mojitot ja lukeminen jatkuu. Hieman viileämmällä ilmalla olisimme valinneet paikaksi katetun uima-alueen, joka on rauhallinen, koska se on suunnattu aikuisille.

Syömme lounaan laivan ravintolassa. Listalla on salaatteja, pastaa, kalaa ja pihvejä. Valitsemme salaatin. Noutopöydässä olisi myös lounas katettuna. Käymme lounaan jälkeen kahvilla kävelykannen kahvilassa ja otan sieltä evääksi pari croissantia.

Retkilipuissamme lukee kokoontumispaikka ja -aika. Olemme ajoissa paikalla ja saamme tarran ryhmämme merkiksi. Tässä vaiheessa tarkistamme, että hyttiavain on mukana, sillä ilman sitä ei pääse laivasta ulos. Sen avulla pysytään selvillä siitä, ovatko kaikki matkustajat palanneet ajoissa. Poistuttuamme laivasta retkibussit odottavat laiturin vieressä, joten menemme bussiin ja lähdemme retkelle.

Kun palaamme laivalle, näytämme hyttikorttimme ja mukana olleet tavarat läpivalaistaan. Laivalle ei saa tuoda alkoholia, joten jätämme matkamuistopullomme laivayhtiön säilytettäväksi ja saamme sen viimeisenä iltana takaisin, kun pakkaamme tavaroitamme. 

Tarkistamme päivittäisestä risteilyohjelmasta, mikä on illallisen pukukoodi. Se vaihtelee casualista formaliin. Tänään on formal night eli pukeudumme ykkösiin ja lähdemme syömään. Ennen ruokailua käymme parissa valokuvassa. Valokuvaajia on laivalla joka ilta ja kuvaus on ilmaista. Maksat vain niistä kuvista, jotka haluat lunastaa itsellesi. Tällä tavoin meilläkin on siedettävän näköisiä perhekuvia vuosien varrelta.


Vuonna 2014 laivalla otettu kuva, kuvattu suoraan valokuvasta.


Illallisen jälkeen siirrymme teatteriin seuraamaan illan esitystä ja kun löydämme paikat, tilaamme drinkit ja nautimme illasta. Esityksen jälkeen suuntaamme kasinolle ja tuhlaamme muutaman dollarin äkkirikastumisen toivossa. Rahojen häviämisen jälkeen poistumme nukkumaan.

Toinen yleinen harhaluulo on se, että risteilyillä on pelkkiä eläkeläisiä. Varmaankin, jos valitset eläkeläisristeilyn, mutta tosiasiassa risteilyt ovat nykyisin niin täynnä puuhaa, että jokainen ikäryhmä löytää helposti tekemistä. Jopa taaperoille on oma ohjelmansa eli pienten lastenkin kanssa on helppo ja mukava lähteä matkaan. Hyvä ystäväni juuri kysyi risteilyiden ruoasta, että saako a la carte -illallisella tilattua lapselle ruokaa listan ulkopuolelta. Vastasin, että varmasti. Minäkin olen nimittäin saanut listan ulkopuolelta annoksia, kun en halunnut jälkiruoaksi mitään makeaa ja kyselin juustotarjottimen perään. Onnistui ja tietenkin hymy huulilla. Sekä tarjoilijalla että minulla.


Pieni kooste eri vuosien risteilyistä ruoan puolesta.
Kuvissa maljoja nostavat herra ja rouva L
ja pippuria lisää ihanainen päätarjoilijamme Mimi.


Usein on käynyt myös niin , että illallisen kolme ruokalajia onkin neljä tai viisi annosta. Ihan vaan siksi, että annokset ovat usein kovin houkuttelevia ja sopivan kokoisia. Oma ajatukseni ensimmäisellä risteilyllä vuonna 2010 oli, että siihen ruokalistaanhan kyllästyy viikossa, mutta huomasin jo toisena iltana, että vaikka tietyt perusannokset pysyvät listalla koko ajan, niin lista vaihtuu sen verran päivästä toiseen, että luulenpa, että kaksi viikkoakin laivalla menisi ilman kyllästymistä. Tosin vaatteiden saumat saattaisivat olla ratkeamispisteessä.

Meillä on takana viisi risteilyä. Kahdesti olemme olleet Karibialla juhlimassa pyöreitä vuosia, tasapuolisesti molempia. Herra L juhli eteläisellä Karibialla Serenade of the Seas -aluksella vuonna 2010 ja minun nelikymppisiäni juhlittiin jouluristeilyllä Allure of the Seasilla. Välimerellä olemme risteilleet kahdesti, Barcelonasta ja Venetsiasta sekä tämän vuoden huhtikuussa olimme lyhyellä risteilyllä Englannin kanaalissa. Koukussa ollaan ja tiukasti. Enää ei pysty edes pyristelemään.

Itseäni risteilyillä kiehtoo huimaava palvelutaso. Ensimmäisen päivän jälkeen sekä hyttipalvelija että ravintolan päätarjoilija kutsuu etunimeltä, muistaa aina tervehtiä ensimmäisenä ja mikäli johonkin ei ole sataprosenttisen tyytyväinen, on täysin oletettua, että asiasta sanoo, jonka jälkeen asia korjataan. Valitettavasti tämä ei aina meille suomalaisille ole itsestään selvää.

Risteilyillä pieni sisäinen huippukokkini maiskuttelee tyytyväisenä ruoka-annosten jälkeen ja miettii jo illallisen jälkeen, että mitähän huomenna söisi. Tai kävisikö vielä noutopöydässä katsomassa sen valikoimaa, usein käyn siellä hakemassa hieman juustoja, salamia ja palan patonkia hyttiin nautiskeltavaksi. Tai hakisiko sittenkin hodarin yönälkäänsä?

Ja paras oli unohtua!! Kun olet lähdössä risteilylle ja astelet laivaterminaaliin, jätät matkalaukkusi sinne ja ne tuodaan hytin oven taakse! Sama toistuu risteilyn lopuksi; kaikki matkustajat on jaettu poistumisryhmiin ja laivalta poistutaan hallitun hillitysti. Ei siis kaatuilevia kaljakärryjä tai kolmella pyörällä viipottavia matkalaukkuja. Ja tässä onkin risteilyn autuus: olet lomatunnelmissa heti laivalle päästyäsi, ruokapaikat ovat auki ja missään vaiheessa ei tule sellainen olo, että anteeksi, jos olen tiellä. Ehei, kylmä drinkki käteen ja nauttimaan!!

Tässä siis lyhyt raapaisu risteilyelämään ja toki vain yhden varustamon osalta. Sytytinkö kipinän? Jäikö jotain oleellista puuttumaan?

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista tarinaa risteilyistä ja risteilyelämästä! :) En ole risteilijätyyppiä, mutta olemme pitkään pohtineet josko esimerkiksi Karibialle lähdettäsiiin risteilemään joku päivä... laivakulttuuri kiinnostaa ja olisi huippu kokea se itse edes kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lena, yleensä vaan käy niin, että se "edes kerran" ei riitä. Ei sitten millään... :-)

   Poista
 2. Mahtavaa, Rouva L! Ihaniin risteilyfiilksiin pääsin. Ja kuvat on kivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Puppelsson! Itsekin pääsin takaisin risteilyfiiliksiin kuvia valitessani, eilen juteltiinkin herra L:n kanssa tulevista risteilyistä...

   Poista
 3. Kipinä oli jo syttynyt, mutta nyt se jo roihuaa. :D Ei elämä, pakko alkaa toden teolla lyömään lukkoon suunnitelmia!

  VastaaPoista
 4. Jenni, mahtavaa! Mukavia suunnitteluhetkiä!

  VastaaPoista
 5. Ihana kirjoitus, kiitos. Tunnistin itseni monesta kohtaa. Mekin ( n. 50 v pariskunta) olemme risteilleet viisi kertaa: neljästi Royal Caribbeanilla ja kerran Celebrity Cruisesilla. Ja totta, mekin olemme niin koukussa ja kuudes risteily odottaakin jo kuukauden päässä. Tallinnan ja ruotsin laivat ja niiden kaljaöykkärit on hyvästelty jo vuosia sitten. Luen kaikki mahdolliset löytämäni blogit netistä ja fiilistelen aina viikkoja ennen matkaa. Olemme risteilleet "vain " välimerellä, mutta nauttineet joka hetkestä niin laivoilla, kuin kohteissakin. Olemme ostaneet kaikki risteilymme We love cruisesilta ja aina olemme saaneet loistavaa palvelua, neuvoja ja vastauksia "tyhmiinkin" kysymyksiin. Toivonkin niin teille, kuin kaikille muillekin risteilyihin hurahtaneille ja niillekin joilta tämä nautinto on vielä kokematta, ihania, romanttisia ja herkkujen täyteisiä hetkiä risteilyiden parissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anne, kiitos palautteesta! Kommenttisi luettuani tuli taas vastustamaton himo siirtyä surffailemaan risteilysivustoille.. <3

   Poista

Jätä kommenttisi tai terveiset...