tiistai 10. marraskuuta 2015

Mihin aikaan vuodesta matkalle?

Kuten esittelyssä jo blogia aloitellessani kerroin, olemme molemmat opettajia. Ihanaa. Pitkät lomat, aikaa ja rahaa matkustella ja sitä rataa...

Niinpä niin. Kesälomalla edullisia matkoja sentään löytyy, koska onhan tuo kesäkeskeytys aika pitkä; kahdeksan viikkoa molemmilla. Kesällä on todellakin aikaa nauttia sekä Suomen että muun maailman kesästä - tai talvesta, jos suunta käy kohti eteläistä pallonpuoliskoa.

Auringonlasku Puerto de la Cruzissa Teneriffalla tammikuussa 2008,
jolloin kerrankin olimme matkalla muuhun kuin varsinaiseen loma-aikaan.
Juhlimme näet 60-vuotiasta äitiäni.


Mutta sitten se kääntöpuoli. Koulujen joulu- ja hiihtolomat ovat aina matkailussa korkean sesongin aikaa. Omatoimimatkoilla lennot ja hotellit ovat aina joulun aikaan kalleimmillaan ja pakettimatkailijakin joutuu maksamaan aika runsaan lisän siitä, että matkustaa koulujen loma-aikaan.

Esimerkkinä vaikkapa Tjäreborgin matkavalikoimasta Maspalomas ja Green Oasis Club -huoneistohotelli. Laitoin hakuun kahden viikon matkan joulukuussa kahdelle hengelle ja hinta 21.12. lähtevällä matkalla on 2 520 euroa, kun 28.12. sama matka maksaa 1 770 euroa ja 11.1. vain 1 450 euroa. Hintaeroa on siis yli 1 000 euroa!

Toinen hakuni koski yhden viikon matkaa Krabille helmi-maaliskuussa. 23.2. alkava matka maksaa kahdelta henkilöltä Lanta Pura Beach Resortissa 2 490 euroa  ja 15.3. 2 020 euroa. Molemmat hinnat ovat alennettuja. Viikon matkan saa siis lähes 500 euroa edullisemmin, kun matkustaa koulujen loma-aikojen ulkopuolella.  Valitsin Tjäreborgin tähän sattumanvaraisesti, muiden matkanjärjestäjien sivuilla tilanne on täysin sama.

Tulumin rauniot Meksikossa kuvattuna joulukuussa 2012.

Edullisimmat pakettimatkat löytyvät kesälomille elokuun puolivälin jälkeen ja talven lomille joko marras-joulukuun vaihteessa tai tammikuun puolivälin jälkeen. Yksinkertaista, vai mitä? Kysyntä nostaa matkojen hintoja, joten jos on mahdollista matkustaa sesongin ulkopuolella, säästää useimmissa tapauksissa huomattavia summia rahaa.

Mutta kun me emme voi valita, milloin lomamme pidämme. Toki joskus matkustamme koululomien ulkopuolella, mutta se edellyttää palkattoman virkavapaan ottamista töistä ja kaikissa Suomen kunnissa sellaista ei enää opettajille edes myönnetä.

Rouva L Phuketin Karon Beachilla iltaruokaa etsimässä
joulukuussa 2010.

Entä sitten omatoimimatkat? Momondo on selvittänyt oman Hintatieto-palvelunsa kautta parhaan ajankohdan ostaa lennot ja ketään ei varmaan yllätä tieto, että kalleimmat hinnat ovat lähtöpäivänä. Halvimmillaan lennot ovat saman lähteen mukaan noin 58 päivää ennen lähtöpäivää. Itse en tosin jaksa ikinä odottaa tuohon asti, vaan varaan lennot aina todella ajoissa eli noin 7-8 kuukautta ennen lähtöä. Täytyykin varmaan verrata parin kuukauden kuluttua, mitä kevään lentomme siinä vaiheessa maksavat. Lupaan kertoa tästä myös Omatoimisen pakettimatkailijan fb-sivulla.

Lentodiilit -sivusto tosin muistuttaa, että kaikkein halvimmat lennot saat, kun et etsi lentoja tiettyyn kohteeseen, vaan lentoja matkakohteen hinnan perusteella. Etsin tällä periaatteella lentoja vuonna 2013. Tarkoitus oli viettää joulu Malesiassa, mutta lentolippujen hintavertailun jälkeen päädyimme Meksikoon. Momondollahan voi hakuun laittaa päivämäärän ja kohteeksi minne tahansa, jonka jälkeen hakukone etsii tuohon ajankohtaan sopivat lennot. Tätä kannattaa harkita, jos kohteella ei ole niin väliä, kunhan pääsee hetkeksi pois kotiympyröistä.


Herra L hieman hiljaisten meksikolaisseñoritojen seurassa.

Jos tämän luettuasi edelleen kadehdit opettajien lomia, se sinulle sallittakoon. Onhan meillä paljon loma-aikaa työstä ja monelle muullekin ammattiryhmälle soisin pidemmät lomat. (En siis aivan ole samoilla linjoilla nykyhallituksen kanssa, mutta politikointi sikseen.) 

Mihin aikaan vuodesta sinä yleensä matkustat? Mikä on suosikkikohteesi ja miksi?

2 kommenttia:

 1. Kiitti ajatuksia herättävästä kirjoituksesta!
  Kesällä on tullut lomien takia matkustettua eniten, vaikka haaveilen aina lähteväni juuri näinä marras-joulukuun pimeinä aikoina jonnekin valoon ja lämpöön. Vaan kun itsekin siellä koulussa töissä, vaikken opettajana kuitenkaan, niin eipä niitä lomia hevillä myönnetä kuin oppilaiden loma-ajoiksi.

  Ja sitten olen ollut liian monta kertaa tässä lähialueella Pietari/ Baltia/ Tukholma, pika viikonloppumatkalla näihin marras- joulukuun aikoihin - ja varsinkin Pietarissa kironnut kaupungin pitkät, vihmovat, mustat kadut. Yöks, tulipa mieleeni se ihana luminen talvi, kun Suomessa oli valkoista ja kaunista. Vaan minäpä kävin tarkastamassa itänaapurin tilanteen. No Pietarissahan ei aurattu katuja lainkaan, vaan ainoastaan heittettiin kaduille järjettömät määrät suolaa. Lopputulos oli suolasuo.
  Olisi tosiaan kätevää, jos lomaviikkoja olisi myös koulujen aikana.

  VastaaPoista
 2. Kiitos itsellesi kommentista!

  Suolasuossa rämpiminen ei kuulosta mukavalta lomanvietolta ja pikaviikonloppumatkoissa on se huono puoli, että seuraava viikko töissä menee väsymyksestä kärsien. Niin mukavaa kuin matkustus onkin....

  VastaaPoista

Jätä kommenttisi tai terveiset...