torstai 1. syyskuuta 2016

Kierrätystä Torreviejan tapaan | Kaarina-lehden kolumni

Tämä juttu on alun perin julkaistu Kaarina-lehdessä ja on toiseksi viimeinen lehtikolumni Espanjan -ajastamme.




Yksi suurimmista eroista Suomen ja Espanjan välillä näkyy täällä päivittäin, nimittäin jätehuolto. Täällä roskikset ovat tien varressa ja niiden tyhjentämisestä vastaa kunta. Ainakin täällä Torreviejassa roskat saa viedä jäteastiaan ainoastaan iltakahdeksan jälkeen, näin vältytään hajuilta kuumina päivinä.



Kierrätys on aika lailla alkutekijöissään. Siellä täällä teiden varsilla on keräysastioita lasille, pahville ja elintarvikemuoville ja onpa meidän kierrätyspisteellämme oma astiansa myös kotitalousöljyille. Näkemämme mukaan suurin osa asukkaista laittaa kuitenkin kaikki roskat samaan astiaan.



Jokin on kuitenkin paremmin kuin Suomessa. Itselle tarpeeton tavara ei päädy täällä yleensä heti roskiin, vaan jätetään roska-astian viereen tai päälle. Tästä sen voi sitten poimia talteen, jos tavaralle löytyy käyttöä. Toistaiseksi olemme nähneet ainakin kymmenen sohvaa, lukuisia patjoja (joista ainakin yksi löysi tiensä alakerran koiran pediksi), leluja, kenkiä ja kirjoja. 



Lukukärpäsen puraisema kun olen, kävin huolella läpi täysin siistit, muovipussissa olleet kirjat ja kolme niistä päätyi meidän lomalukemistoomme. Samalla apajalla oli pari muutakin tonkijaa, enkä minä ainakaan osannut hävetä roskien tonkimista.



Tavarat lojuvat ehkä hieman epäsiistin näköisesti roska-astioiden vieressä aikansa, korkeintaan viikon, jonka jälkeen jätehuolto korjaa ne roskisten vierestä pois. Ei siis mitään kirppispöytien varaamista ja tavaroiden hinnoittelua tai kuvaamista fb-kirppareille. Nopeat syövät hitaat ja tekevät parhaimmat roskislöydöt. Toisen romu on todellakin toisen aarre.

Kuvat ovat Punta Priman asuinalueelta Torreviejasta, 
jossa asuimme keväällä 2016 kymmenisen viikkoa.

Muistathan, että blogillani on sivu myös Facebookissa ja voit seurata Omatoimisen pakettimatkailijan menoa myös Instagramissa ja Twitterissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi tai terveiset...