keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Viinin viemää, Gone With the Wine | Hewitson Wines, Barossa Valley

Kun kuulen sanan Barossa, alan automaattisesti ajatella hyvää punaviiniä. Etenkin shiraz -rypäleistä tehty tummanpunainen viini saa minut hyrisemään tyytyväisenä. Suomessa onneksi australialaisviinejä on hyvin tarjolla ja saattaapa olla, että lähi-Alkomme ihana Hannele-myyjä jopa muistaa meidän mieltymyksemme. Ainakin viimeksi kertoi ajatelleensa meitä, kun laajensivat aussiviinihyllyä.

Whenever I hear the word Barossa, I automatically start thinking of a good red wine. Especially shiraz; its dark ruby tones make me purr with happiness. Here in Finland, there are lots of Australian wines available and it might just be that the wonderful salesclerk, Hannele, in our local Alko already remembers our preferences by heart. They expanded their aussie wine selection some time ago and Hannele told that she thought of us while doing that.




Kymmenen vuotta sitten, kun kävimme viimeksi Australiassa, kävimme myös viinitiloilla Hunter Valleyssa Sydneyn ympäristössä. Silloinen retkemme meni niin monella tapaa pieleen, että tällä kertaa päätimme tehdä asiat hieman toisella tavalla. Todella fiksu päätös oli palkata Steve Wine Lovers Tours -firmasta kuskiksemme päivän ajaksi. Steve tietää suunnilleen kaiken Adelaiden ympäristön viinialueista ja hän olisi voinut mainiosti järjestää meille vierailut itsekin, mutta tällä kertaa Steve tosiaankin vain ajoi meitä paikasta toiseen, sillä olin sopinut vierailut kolmelle, varsin erilaiselle tilalle.

Ten years ago, when we last visited Australia, we also went on a tour in Hunter Valley near Sydney. Then our tour went wrong in so many ways that this time we decided to do things a bit differently. Our truly smart decision was to hire Steve from Wine Lovers Tours as our driver for a day. Steve knows pretty much all there is to know about wine regions surrounding Adelaide and it would have been simple just to let him arrange our visits, but as I said, this time Steve just drove us from one winery to another since I had made arrangements to visit three very diverse wineries.





Hewitson Wines on vuonna 1998 perustettu viinitila, jonka omistaja Dean Hewitson työskenteli sekä Ranskassa että Yhdysvalloissa ennen oman viinitarhan perustamista. Iso osa Hewitsonin viinitilan rypäleistä poimitaan edelleen käsin ja sadonkorjuuaika onkin erittäin kiireistä aikaa. Nykyään yhä suurempi osa lajikkeista kypsyy samaan aikaan, jolloin työmäärä ja kiire lisääntyy entisestään.

Hewitson Wines is a winery established in 1998. The owner, Dean Hewitson, worked in France and in the US before starting his own winery. A large amount of grapes is still hand-picked which makes the harvest time very hectic. Nowadays more and more varieties ripen during the same, short period so the work load and hustle has increased.





Pääsimme tutustumaan viinin tekoon hieman rauhallisemmissa merkeissä, sillä tämän vuoden sato oli jo sammioissa odottamassa kypsymistä myyntikelpoiseksi tuotteeksi. Vuoden 2016 sato ei tässä vaiheessa varsinaisesti hurmannut maullaan. Nuori riesling ja shiraz toki jo tuoksuivat hyviltä, mutta viinit olivat vielä sameita ja lajikkeiden ominaismakukin aika kateissa.

We got to explore wine making in a peaceful surroundings since this year's harvest was already ripening in huge steel vats. This year's vintage didn't exactly blow our minds yet. Young riesling and shiraz had quite a nice aroma already but the wines were cloudy and the distinctive taste of the varieties didn't really come through.






Kysyin, millainen viinivuosi 2016 on ja tilan viinintekijä Stephen Dauris kertoi, että vaikka viinintekijät mielellään sanovat jokaisen vuoden olevan aikaisempaa parempi, niin tosiasia on, että vuoden 2016 sato jää laadultaan heikommaksi kuin esimerkiksi vuosi 2015, joka oli erittäin hyvä. Tästä siis vinkkiä viinin ostoon.

I asked about the wine year 2016 and Stephen Dauris, general manager and winemaker, said that although every winemaker always says that this year is the best so far, the fact is that year 2016 won't be as good as for example 2015, which was a very good year. So, little hints here for purchasing wine.




Hewitsonin viinitilalla kasvaa todennäköisesti maailman vanhimmat mourvèdre -lajikkeen köynnökset, sillä viinikirva tuhosi kyseisen lajikkeen Euroopasta 1800-luvun lopulla. Hewitsonin tilan vanhimmat köynnökset ovat vuodelta 1853. Harmi kyllä, en ehtinyt vierailuni aikana nähdä näitä vanhuksia, ehkä sitten seuraavalla kerralla...

Hewitson winery is home to probably the oldest mourvèdre vines in the world since phylloxera destroyed this and many other varieties in Europe in the late 19th century. The oldest vines in Hewitson winery go back to 1853. I'm sad to say that I didn't have time to see these aged vines but maybe next time...



Kellarin puolella oli tynnyreitä rivissä ja päällekkäin sen verran, että hetken harkitsin jääväni sinne. Upea näky. Hewitson Wines tuo tammitynnyrinsä Ranskasta ja jokaisen tynnyrin alkuperän pystyy jäljittämään metsään, josta tammi on kaadettu. Stephen kertoi meille, että eri metsistä tulevat tammitynnyrit ovat varsin erilaisia ominaisuuksiltaan, muun muassa puun tiheys vaikuttaa viinin makuun, ja sen vuoksi he ovat hyvin tarkkoja siitä, mille rypäleelle mikin tynnyri parhaiten sopii. Vinepair.com on kirjoittanut asiasta hieman enemmän, kannattaa käydä lukemassa.

When entering the cellar, we could see stacked barrels everywhere. The sight was so beautiful that for a moment I planned on staying there. Hewitson Wines import their oak barrels from France and they can trace the origin of each barrel back to the forest where the oak was cut down. Stephen told us that oak barrels from different forests have quite a different qualities, the wood density among other things has an impact on the wine flavour, and therefore they pair their wines with the barrels best suited for that grape. Vinepair.com has written a bit more about this, it really is worth reading.





Kaiken kaikkiaan vierailu oli varsin kiinnostava ja pääsimme näkemään sekä viinin valmistustilat että viinikellarin, jossa jättimäiset tammitynnyrit kypsyttävät viinit pullotuskuntoon. Maistelimme myös Suomeen tuotavia Hewitsonin tuotteita, suosittelenkin lämpimästi reissua lähi-Alkoon aussiviinihyllylle.

In all, our visit was quite interesting and we managed to see both the wine-making facilities as well as the cellar with huge oak barrels that ripen the wines ready for bottling. We also tasted wines imported to Finland, I highly recommend a trip to nearest Alko and to its aussie wine section.

* Tämän vierailun meille tarjosi Hewitson Wines. This visit was sponsored by Hewitson Wines.

Ihan kaikkia blogitekstejäni en aio jatkossa kirjoittaa kahdella kielellä, mutta kun yhteistyön tarjoaja ei suomea ymmärrä, ajattelin nämä viinitilavierailuni kirjoittaa suomen lisäksi englanniksi.


4 kommenttia:

  1. Tosi hyvä idea tuo, että palkkaa kuskin viinitilakierrokselle. Me ollaan mietitty, miten oikein järjestäisimme Napa Valleyn kierroksen, kun kumpikin meistä haluaisi maistella niitä viinejä, eikä huppelissa ajaminen ajatuksena houkuttele pätkääkään. Tuo voisi olla hyvä vaihtoehto, jos välimatkat ovat liian pitkiä pyöräilyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus tulee hyviä ideoita! :)Sen verran iloisessa huppelissa oltiin jo puoliltapäivin, että kyllä kannatti.

      Poista

Jätä kommenttisi tai terveiset...