Aah, Granada. Minulle oli itsestään selvää, että haluan päästä Granadaan, kun täällä Espanjassa asustelemme. Suunnitelmia Granadan -käyntiämme varten aloin tehdä jo helmikuussa, sillä silloin varasin meille hotellihuoneen
Sidorme Hotel Granadasta. Hotelliyö aamupaloineen maksoi 35 euroa, suosittelen!!
|
Kirkko Sacromontessa |
Mutta miksi Granadaan? Minulle syyksi riitti historia. Jälleen kerran jaarittelen historiainnostuksestani, joka alkoi aikoinaan 1980 -luvulla alakoulussa ja jatkuu edelleen. Granadan kaupunki on nähnyt ja kokenut kaikenlaista olemassa olonsa aikana ja ennen kaikkea halusin tutustua kaupungin historiaan islamilaisen Granadan kuningaskunnan pääkaupunkina. Tämä aikakausi kesti 1230 -luvulta aina vuoteen 1492, jolloin kaupunki liitettiin osaksi Espanjaa.
Kyselin etukäteen Facebookissa, mitä Granadassa on nähtävää tai tehtävää ja sainkin mahtavat blogikirjoitukset luettavakseni, kun
Exploras -matkablogin Mira ja
Tämä matka -blogin Anna vinkkasivat omista käynneistään Granadassa. Alhambra, sinne oli päästävä!
Tiesittekö muuten, että Alhambraan pitää varata liput todella ajoissa, jopa kuukausia etukäteen...
Minä en. Muuten olisin varmaankin tuolloin helmikuussa hotellin ohella varannut liput tuohon tarunomaiseen palatsiin. Voin kertoa, että hieman harmitti.
Tutkin netistä, että hyvällä tuurilla lippuja voi saada aamuvarhaisella - ainakin Alhambran puutarhoihin. Päätimme siis, että toisena Granadan -päivänämme heräämme aikaisin ja luottaa tuuriin.
Hetken mietin, että mitäs nyt sitten teemme. Meillä oli iltapäivä ja ilta aikaa Granadassa, eikä sitä kannattanut hotellissa kuluttaa. Päätin varata (jälleen)
Viatorin kautta iltakävelyretken Sacromonten ja Albaicinin kaupunginosiin. Kuten Sevillassakin, pääsimme yksityiskierrokselle, sillä muita ilmoittautuneita ei ollut. Oppaamme Violeta vei meidät bussikyydillä Sacromonten kaupunginosan yläosaan, josta lähdimme kävelemään alaspäin.
|
Minä ja Violeta |
Sacromonte oli aikoinaan romanien kaupunginosa ja perinteiset asumukset ovat luolien sisällä. Edelleenkin taloja oli verrattain vähän ja kurkistimme sisälle pariin luolaan. Huoneet näyttivät kodikkailta ja mukavilta. Ainoa ero normaaleihin asumuksiin on se, että ikkunoita on yleensä vain yksi.
Sacromontessa on lukuisia flamenco -ravintoloita, sillä aikoinaan flamenco, etenkin zambra, kaikui nimen omaan täällä romanien kodeissa.
Vähitellen valuimme alas kohti Albaicinin (tai Albayzínin) kaupunginosaa, jossa muslimit asuivat jo 700-luvulla. Muslimit joutuivat väistymään Espanjan hallinnon tieltä ja Albaicin oli suuren kapinan keskipisteessä vuonna 1499, jolloin muslimeja käännytettiin väkisin kristityiksi.
|
Vanha vesisäiliö islamivallan ajalta. |
Nykyään Albaicin on osa UNESCOn maailmanperintölistaa ja pala elävää historiaa Andalusian syleilyssä. Kaupunginosa on sekoitus vanhaa muslimien perintöä ja uudempia espanjalaisia vaikutteita.
Iltamme päättyi tapas-annokseen Violetan kanssa. Lähdimme bussilla hotellille ja laitoimme kellon soimaan, jotta pääsemme Alhambraan.
Meille tosin kävi niin, että emme
löytäneet ikinä perille. Navigaattorimme päätti, että Alhambra ei tällä kertaa ollut meitä varten, vaan otsikon mukaisesti jäi saavuttamattomaksi. Onpahan syy palata Granadaan jonain päivänä...