torstai 5. marraskuuta 2015

Kortit mukaan matkalle

Jos ja kun matkailet useasti, niin kannattaa liittyä kanta-asiakkaaksi aina, kun siihen on mahdollisuus. Matkustamiseen liittyvät kanta-asiakasohjelmat ovat yleensä ilmaisia ja niihin on verrattain helppo liittyä. Royal Caribbeanin kanta-asiakasohjelmasta jo kirjoitinkin risteilyjen yhteydessä.

Crown & Anchor on siis Royal Caribbeanin kanta-asiakasohjelma. Tasot nousevat risteilylaivoilla vietettyjen öiden myötä, itse olen tällä hetkellä Platinum -tasolla 32 yöpymispisteellä. Etuina saan mm. aikaisemman pääsyn laivaan ja omat check-in -tiskit ja laivalla etukuponkeja ja pääsyn Welcome Back -tilaisuuteen, jossa yleisestä linjasta poiketen laivayhtiö tarjoaa ilmaisia drinkkejä. Platinatasolla saa myös kylpytakin käytettäväksi laivalla, kätevää esimerkiksi meripäivinä, kun ainoa kulkusuunta on kannen aurinkotuoleille.

Crown & Anchor -ohjelman eri tasojen edut
Kuva on osoitteesta www.royalcruisesonline.com.










Luonnollisesti myös Suomen vesillä liikkuvilla autolautoilla on omat kanta-asiakasohjelmansa. Viking Club ja Tallink Silja Club -kortit ovat erilaisia keskenään, koska Viking Clubissa ei kanta-asiakastaso muutu, mutta sillä saa tarjouksia sekä risteilyä varattaessa että laivalla ostoksista ja ruoasta. Tallink Siljan Club -kortti on kolmitasoinen ja edut paranevat tasojen noustessa.

Kuvaksi valitsin joulukuussa 2013 kuvatun koneen laskeutumassa St Maartenin saarella.
Maho Beach on loistava paikka bongata isoja koneita!


Lentoyhtiöillä on luonnollisesti myös omat kanta-asiakasohjelmansa. Lentoyhtiöt muodostavat alliansseja ja kanta-asiakaspisteitä saa myös samaan allianssiin kuuluvien lentoyhtiöiden lennoista. Itselläni oli ennen Finnairin kortti käytössä, mutta luettuani Pistepirkon kirjoituksen aiheesta (loistava sivusto muuten!), siirryin keräämään pisteitä saman allianssin British Airwaysille. Suuri etu Finnairin pisteisiin verrattuna on se, että pisteet eivät vanhene. Liitin samalla tietenkin myös herra L:n samaan ohjelmaan, joten keräämme nyt perhekohtaisia Avios-pisteitä. Aviopisteitä on jo ennestään, hahaa.

Toinen suurista alliansseista on Star Alliance, johon kuuluu 28 lentoyhtiötä ympäri maailmaa. Ensi keväänä lennämme Singapore Airlinesilla, joten liitin meidät myös Star Allianceen ja valitsin kanta-asiakasohjelmaksi Lufthansan Miles & More -ohjelman, koska olemme muutenkin Lufthansalla lentäneet.

Kolmas suurista alliansseista on Skyteam, mutta siihen en ole liittynyt, koska en ole kokenut sitä tarpeelliseksi.

Myös halpalentoyhtiöillä, kuten Norwegianilla ja Air Balticilla, on omat kanta-asiakasohjelmansa. Lennämme usein Norwegianilla ja CashPoint -pisteitä keräämällä saa lentojen hinnasta hieman pois. Mihinkään allianssiin nämä lentoyhtiöt eivät siis varsinaisesti kuulu.

Kuva on Hampton Inns and Suites San Juan -hotellin allasalueelta Puerto Ricosta.
Yövyimme tuolla ennen risteilylle lähtöä vuonna 2010.

Matkakanta-asiakkuuksien lisäksi kuulun monen hotelliketjun kanta-asiakasohjelmaan. S-kortilla saan automaattisesti asiakasomistajahinnat Sokos Hotels -ketjun hotelleissa ja Hotellimaailman sivuilla etuja saa Hotel Bonus Club-, K-Plussa-, Pins-, Finnair Plus- ja Viking Club -korteilla. Näiden lisäksi minulla on Scandic Friends -kortti, joka antaa etuina mm. iltapäivälehden hotelliin saapuessani sekä 6 euron etukupongin, jonka käytän usein virvokkeiden ostoon.

Kotoa löytyy myös Hilton -ketjun ja Choice Hotels -ketjun kortit, koska yövymme usein matkalle lähdettäessä Helsinki-Vantaan Hiltonissa. Hieman luksusta matkan alkuun, halvempiakin lentokenttähotelleja on.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti, mallikuva

Loppuun vielä se kaikkein tärkein kortti, eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sellaisen voi tilata ilmaiseksi Kelan sivuilta tai käymällä Kelan toimistossa. Jos lomailet EU- tai ETA -maassa tai Sveitsissä ja sairastut, olet tämän kortin kanssa oikeutettu saamaan hoitoa samaan hintaan kuin maassa asuvien henkilöiden. Minulla tuo kortti on aina mukana Euroopassa liikkuessani ja juuri viime viikonloppuna tilasimme herra L:lle samaisen kortin.

Perinteinen matkavakuutuskin löytyy ammattiliiton kautta. Ennen matkalle lähtöä kannattaa muuten aina tarkistaa, mitä kaikkea se kattaa ja kuinka pitkään vakuutus on voimassa eli kuinka monta päivää voi yhtäjaksoisesti viettää ulkomailla vakuutettuna.

Puuh ja huoh. Korttia kerrakseen. Paljonko erilaisia matkaan liittyviä kanta-asiakaskortteja teiltä löytyy? Ovatko ne aina matkassa mukana? Meillä jäi viimeksi Viking Clubin kortti kotiin, onneksi laivalta sai väliaikaisen pahvikortin...



4 kommenttia:

  1. Kyllä, olin joskus vannoutunut kanta-asiakas korttien vastustaja. Nykyisin minulta löytyvät useat hotelli, laiva- ja lentoyhtiö kanta-asiakkuudet.... :)

    VastaaPoista
  2. Saisikohan noita kortteja sellaisina mobiilipohjasina sovelluksina? Olis pal kätevämpää. Mulla unohtuu kortit aina väärään paikkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollainen sovellus olisikin kätevä. Pistepirkko kertoi muuten sovelluksesta, joka pitää kirjaa eri ohjelmien pisteistä ja vanhenemisesta, kätevä sekin. Award Wallet nimeltään.

      Poista
  3. Ekaa kertaa törmäsin blogiisi ja täällähän oli hyvä muistutus siitä, että pitäisi kunnostautua näiden kanta-asiakkuusohjelmien kanssa. Olen niin huono niissä, enkä tosiaan tykkää kanniskella hirveää määrää kortteja lompakossa. Lisäksi en ole kovinkaan uskollinen yhdelle toimijalle, vaan vaihtelen palveluntarjojia, niin lento- kuin laivayhtiöitä, jolloin merkittävää etua ei pääse kertymään. Toivottavasti nämä tosiaan tulevaisuudessa olisi mobiilimuodossa.

    VastaaPoista

Jätä kommenttisi tai terveiset...